شریک سازید:
چهاردهم نوامبر برابر است با روز جهانی شکر ، مریضی دیابت یا شکر یکى از شایعترین مریضی هاى مزمنى است که بشر را گرفتار کرده است.
به باور داکتران چاقی، نداشتن فعالیت فزیکی، کهولت و فشار بلند خون از علتهای عمده مریضی شکر به شمار میروند.با این حال در این گزارش بیشتر در مورد علایم و روش های جلوگیری از مرض شکر بیشتر بدانید:
دیابت چیست؟دیابت یک مرض است که در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش یا عدم اثر انسولین در سوخت ساز مواد قندی پدید میآید انسولین مادهای است که در بدن توسط غده پانکراس( لوزالمعده )تولید میشود و سلولها را قادر میسازد که گلوکز از خون گرفته و برای تولید انرژی استفاده کنند.
داکتران دیابت را به دو نوع شناسایی کردند که عبارت است از دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 می باشد.
دیابت نوع ۱ که به دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین هم معروف است. این مرض، نوعی اختلال خودایمنی شناخته میشود. در این وضعیت سیستم ایمنی بدن به سلولهای تولیدکنندهی انسولین در لوزالمعده حمله میکند و توانایی بدن در تولید انسولین را از بین میبرد. حالا به راحتی میتوانید حدس بزنید در بدن چه اتفاقی میافتد.
هورمونی به نام انسولین در بدن وجود ندارد که بخواهد قند را به سمت سلولهای بدن هدایت کند. این نوع مرض قند مادرزادی بوده و به همین دلیل در کودکان بیشتر دیده میشود.
در دیابت نوع دوم، انسولین در بدن وجود دارد اما به وظیفه خود به درستی عمل نمیکند. این مرض بسیار شایعتر از نوع اول است، میتوانید حدس بزنید چرا؟ پاسخ آن چندان پیچیده نیست. این مرض به طور مستقیم با سبک زندگی و رژیم غذایی در ارتباط است. اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که رابطه خوبی با ورزش ندارند، شیرینی و نوشیدنیهای صنعتی پای ثابت سفره غذایی آنهاست، اضافه وزن دارند، چاق هستند و سیگار میکشند، متاسفانه شرایط را برای ابتلا به قند خون بالا به خوبی فراهم کردهاید.
ادرار کردن پیهم، تشنگی مفرط، حس گرسنگی پیهم، کاهش وزن، تغییرات در بینایی و خستگی، از نشانههای زودرس ابتلا به مریضی شکر است و در دراز مدت و در صورت تداوی نشدن، می تواند سبب کوری، از کار افتادن گردهها، حملات قلبی، سکتهها و قطع نهایات (دستان و پاهای) مریضان شود.
چگونه میتوان از مبتلا شدن به این مرض پیشگیری کرد؟
در کنار تداوی دوایی، رژیم سالم و متوازن غذایی، تمرینات منظم فزیکی، حفظ وزن مناسب و جلوگیری از گرفتن وزن اضافی و چاقی، پرهیز از مصرف تنباکو، به عنوان روشهای موثر برای پیشگیری از ابتلا به مرض شکر سفارش میشود
پژوهش ها نشان داده است که کم کردن مصرف قند، کاهش مصرف غذاهای شیرین و قندهای پالایش شده میتواند خطر ابتلا به مرض شکر را کاهش دهد.
تمرین روزمره و منظم فزیکی و بدنی به پیمانۀ زیاد از ابتلا به مرض شکر پیشگیری کرده میتواند.
نوشیدن آب سبب جلوگیری از رو آوردن به نوشابههای شیرین و گازدار میشود. تحقیقات متعدد، مصرف زیاد نوشابههای شیرین را نیز با ابتلا به مرض شکر ربط داده است.
پرهیز از مصرف اضافی غذا یا به گفتۀ عوام پرخوری سبب کاهش خطر ابتلا به مرض شکر میشود، به ویژه که فرد چاق یا اضافه وزن باشد.
مجمع عمومی سازمان ملل در 20 دسامبر 2006 با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را “یک مرض مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی کرد که خانوادهها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر روز جهانی دیابت اعلام شد.
گفتنی است که ۱۴ نوامبر به مناسبت زادروز تولد «فردریک بنتینگ» به عنوان روز جهانی دیابت درنظر گرفته شده است. بنتینگ با کمک «چارلز بست» توانست انسولین را برای اولینبار برای انسانها استفاده و به این دلیل توانست جایزه نوبل را دریافت کند